SUDDER STREET

Hejhej! Här sitter jag pa ett sletet internetcafe i Kolkata, Indien med ca 20 andra indier! Det är sa litet och trangt att vi nästan sitter pa varandra och hade inte jag bett dem sätta pa fläkten hade jag varit plaskblot nu hehe. Det later kanske inte sa trevligt men jag finner ända charmen i det! Jag och Sandra har haft bra dagar här i Kolkata i alla fall, det är en riktig storstad där man kan hitta allt fran Mcdonalds till vanliga pubar (dock otroligt sällsynta) men det är fortfarande Indien med alla dess färger, tutande bilar, sjungande ramsor varje gang en bil backar, richas, folk som bor pa gatan, tiggare, gaalna trafiken etc.

Jag och Sandra kom hit i tisdags morse och gick runt hela dagen for att se pa staden, pa kvällen kände vi bada att vi ville träffa andra backpackers men vi kunde inte hitta nagra! Till slut gick vi in till ett fint hotell (ett av de fa ställen där man kan bli garanterad en indier som kan bra engelska :P) och fragade om nagot backpackeromrade och det fanns faktiskt! Han skrev ner gatan SUDDER STREET pa ett papper och fixade fram en taxi till oss, vi tackade for hjälpen och hoppade in i taxin!

Och mycket riktigt, när vi kom fram till Sudder street sag vi turist efter turist var vi än tittade! Vi blev avsläppta mitt pa gatan och praktiskt taget hoppsade runt bland alla människor och marknader! Vi passerade ett fik som heter Blue Sky Cafe där det satt fullt med turister (att vara nämnd i Lonely Planet gor MYCKET for ett fik/hotell/sevärdhet etc) sa vi gick in! Där motte vi en trevlig tjej fran Canada som heter Marie sa vi satte oss med henne! Efter en stund kom en brittisk tjej som heter Ruth och en fransk tjej som heter Celine och satte sig vid oss ocksa, tillsammans gick vi vidare till en retaurang/pub en bit ner pa gatan! 

Dessa tre tjejer reser själva sa ingen kände varandra forutom jag och Sandra, riktigt trevligt var det! Under kvällen kom det fler och fler backpackers och joinade och bordet bredvid oss satt ett annat gäng varav en var en full amerikan som satt och skrek SWEDEN hela kvällen och log mot mig haha.. Vid 12-tiden tog Sandra och jag taxin tillbaka till vart hotell, vi trodde att vi bodde jättelangt fran Sudder street och bestämde oss for att byta hotell direkt dagen efter!

Dock när vi satte oss i taxin sa akte den (utan att overdriva) 200 meter sa var vi framme vid vart hotell, Sandra och jag bara tittade pa varandra och ba whaaat! Sa hehe vi har inte behovt byta hotell vilket är skont, vi lämnade även in vara kläder for att fa dom tvättade och det gjorde hotellet bra utan att nagot plagg krympte eller ändrade färg! Dagen efter (onsdag) tog jag och Sandra oss till Victoria's Memorial vilket är en stor byggnad gjord for Queen Victoria, byggd for ca 200 ar sen och liknade Taj Mahal! Det var en riktigt fin byggnad med en enorm trädgard utanfor och inne i byggnaden var det ett museum med massa malningar!

Vi motte Marie där inne och tog sällskap med henne en stund innan vi splittrades for att Sandra och jag skulle posta vara brev och Marie skulle fixa tagbiljett! Senare pa dagen motte vi upp Ruth och Marie for att aka till Kalitemplet, tydligen nagot man "maste" ha gjort om man är i Kolkata! Vi tog tunnelbanan dit vilket var intressant att testa, det var proppfullt i hela vagnen och det gjorde en inte direkt bra till mods med tanke pa vad som hände här forra veckan! Taget stannade mitt i en tunnel och stod fast sa i over en timme med 100tals människor i som greps av panik och klaustrofobi!

Hur som helst, vi kom fram till Kolitemplet och blev tillsagda typ pa en gang om att vi inte fick ha med oss kameror in! Sedan haffade en guide oss (vare sig du vill eller inte sa har du en guide efter dig, allt for att tjäna pengar) och sa att vi skulle ta av oss skorna och sedan ga in i templet, dock hade det precis oppnat da (det oppnar kl 3 varje dag) sa det var fullt med indier som tryckte sig in for nagon valsignelse eller vad det var och vi kände oss bara i vägen sa vi gick ut igen!

Han visade oss runt där och vi upprepade oss med att vi inte tänkte betala honom da vi inte ens bett om att ha honom som guide och han sa att det inte var nagot problem! Dock pratade Marie om att man oftast blir patvingad donation och liknande pa ställen som dessa.. I slutet av rutten sa fick vi ga fram till ett heligt träd som var over 200 ar gammalt och typ be till deras Gud, jag känner mig obekväm i sana situationer da jag inte tror pa nagon Gud pa sättet de gor och sa ska jag sta där och be och rora mig som de gor!

Men det gjorde vi i alla fall och vi fick prickar i pannan, trad till armband och roda blommor som lag pa trädet! Efter det skulle han ta fram oss en och en och han tog mig forst, jag visste inte vad jag skulle gora sa jag gick med och sa sa han at mig att upprepa ordet pa deras Gud och saga "ahh" emellan och jag kände mig bara sa dum! Efter det tog han mig at sidan och sa typ välsignade han mig och bad mig sedan skriva mitt namn i ett block, efter det skulle jag skriva en summa jag skulle donera (där kom det)!

De som hade skrivit innan stod det typ "Frances from Italy - 3400 rupies", jag bara stirrade pa pappret och muttrade over vilken situation jag hade fastnat i! Inte tänkte jag donera sa mkt pengar till deras Gud som jag inte ens kan nagot om eller tror pa, sa jag skrev 100 rupies och slängde fram pengarna! Da tog han tag i mig och sa att jag skrivit 1000 rupies, jag sa bara "glom det!" och han bara log och sa "okay you give it next time you come back. God bless you!"  

Jag gick surt därifran till dom andra tjejerna och forberedde de pa vad som väntade, Marie berättade da att ingen hade donerat sadär mycket som boken sa utan indierna som jobbade där skrev en hogre summa for att paverka nästa turister! Det stod till och med om det i Lonely Planet och att man inte ska lite pa summarna i boken! Sa Sandra, Ruth och Marie donerade alla 100 rupies var sa gick vi därifran. Vi tog sedan en taxi ner till hamnen for att ta baten over till andra sidan sjon, vi ville testa att ga over den s k Howra bridge som är "one of the busiest bridges in this world"! Trafiken var HELT galen när vi kom fram med baten och folk klängde pa en fran alla mojliga hall, kramade om en bakifran och tryckte upp frukter och annat som de ville att man skulle kopa!

Jag var helt slut i huvudet av att ha ätit daligt under dagen och bara vara allmänt slut sa jag kämpade mig over bron med alla dessa människor (saklart fanns det en bred trottoar vi gick pa, bilarna korde pa sidan) och när vi kom over sa var det en stor typ marknad en trappa ner där de salde kransar och massa annat! Vi gick ner men Ruth och jag vände om typ pa en gang da det kändes nästan paträngande av oss att komma ner dit med vara kameror plus att vi tva var sa sjukt trotta, Sandra och Marie kollade runt en stund innan de kom upp till oss!

När vi separerades var jag helt slut i huvudet och sa himla hungrig sa Sandra och jag satte oss pa Blue Sky Cafe och at middag pa en gang! Vi motte sedan upp tjejerna (Celine, Ruth & Marie) for att äta middag (dock hade ju vi ätit men de skulle äta sa vi hakade pa och tog en efterrätt)! Vi skulle testa ett "our pick" restaurant fran Lonely Planet sa vi trixade oss fram med metro och taxi i over en timme innan vi äntligen kom fram till det lilla haket som faktiskt hade riktigt bra mat enligt tjejerna!

Efter det drog vi till Park Hotel for att sätta oss på en vanlig pub som inte stänger vid 10 och faktiskt kan servera annan alkohol än endast ol! Det var ett 5-stjärnigt hotell och baren kändes väldigt brittisk med ett liveband som spelade musik från The Beatles och annat soft, jag bara kände ett brett leende spridas over mitt ansikte! Vad jag har saknat publivet och livemusik och inte minst.. VITT VIN! Jag kopte ett glas for 350 rupies (typ 60 kronor) och njot som aldrig forr! Killen på scenen drog igång sin elgitarr och korde ett långt solo som dånade i mitt huvud och där satt jag med mitt vin och bara log, huvudvärken jag tidigare hade var som bortblåst!

Efter det gick vi in i deras klubb som de hade där de spelade musik som Britney Spears, Michael Jackson(!!) etc. Vi satt i stora soffor och tog en cigg och drack lite läsk bara! Tjejerna var trotta så vi drog redan lite efter 12. Sandra och jag däckade i var stora säng direkt efter vi hämtat vår tvätt! Flera ggr under kvällen frågade tjejerna om jag inte mådde bra eller om det var något med mig for jag var så tyst, men jag var så sjukt trott och yr i huvudet!

Efter ett tag kom jag fram till att jag inte har varit själv knappt någonting sen Sandra och jag kom hit for 6 veckor sen och det blir att jag ständigt anpassat mig (och hon också), så blir det ju när man är med andra människor hela tiden och jag kände mig bara så slut i kroppen! Så jag bestämde mig for att ta denna dag (torsdag) off och bara spendera den ensam nåt cafe och läsa min bok! Sandra och jag motte Ruth och Marie på Blue Sky Cafe for frukost vid 10-tiden innan Sandra, Ruth och Marie åkte iväg till Botaniska trädgården och jag gick åt andra hållet for att ha en egendag!

Forst var jag lite nervos, lilla jag ensam i stora galna Kolkata i Indien! Men så fort jag gått ifrån dom andra så kände jag mig helt lugn, som att jag kunde gora precis vad jag ville och det storde ingen annan! Jag gick forbi ett internetcafe forst for att mejla några av mina gamla lärare for att berätta om att jag är här och sen gick jag upp till vårt hotellrum och hämtade lite saker jag behovde och gav mig sedan ut på stan! Jag gick några varv på gatorna innan jag satte mig på ett mysigt cafe med A/C och bosatte mig i hornet!

Jag beställde en GRYMT god Mojito (utan alkohol såklart, hallå jag är i Indien haha :P) med massa is, lime och en fantastisk och frisk mintsmak i vattnet! Jag fortsatte sedan läsa boken jag fick av Nisse (Berättelsen om Pi), jag satt på cafet i 3 timmar och hann även beställa in en lunch plus efterrätt, riktigt skon egentid! De spelade låtar som är några av mammas favoritlåtar så jag fick lite längtan efter henne och familjen men det har jag lite hela tiden, de är ju mitt allt!

Vid 4-tiden stuffade jag vidare och hoppade in i en taxi for att ta mig tillbaka till stället där jag fixade naglarna och kopte mig nagellacket de använde på mig när jag gjorde manikyren for det var så bra! Sen gick jag in till internetcafet for att skicka lite mejls och skriva lite, jag använder ju inget skrivblock eller så utan min dagbok är bloggen så jag vill gärna skriva ett par ggr per vecka! Jag mår bra när jag får skriva ut allting, det är som att berätta for andra vad man gjort under dagen och även for sig själv! 

Sen hoppade jag in i en taxi mot Sudder street for att mota upp Sandra, Marie, Celine och Ruth for att käka middag! Jag kom fram dit, tittade så jag inte glomde nåt i taxin (men det var morkt så jag såg inte så bra) och gick mot stället vi skulle motas på! Där satt Celine vid sin dator med 2 andra från Frankrike så jag satte mig med dom och väntade in Sandra och Marie! När de kom så gick vi tre i forväg och på vägen märker jag att min plånbok är borta!

Jag får typ panik och vi springer tillbaka till motesplatsen men den var inte där, så jag tappade den alltså i taxin! Som tur var så hade jag inga kort eller så i plånboken utan det var ca 350 motsvarande kronor i rupies så det var inte hela världen, men det var tillräckligt for att forstora mitt humor då jag redan hade en nedåt-dag! Så jag sa åt de andra att jag hellre gick tillbaka till hotellet och där fick jag min forsta stora breakdown! Jag satt och storgrät i over en timme med min käraste mamma i telefonen!

Jag kände mig bara allmänt vilsen, ensam och rädd då allt här är så nytt och annorlunda och jag kände for att vara trygg i mina närmstas famnar! Jag vet dock att det är det här som får mig att växa, när det är som jobbigast! Mamma får mig alltid att må bättre så jag ringer henne alltid i såna situationer, hon är bäst i världen! Sen ringde jag även Mika och Sofia for att bola ut lite och det kändes bättre efteråt! Det är inte ofta jag ringer hem pga kostnaderna + att det blir jobbigare, men när jag väl gor det så behover jag oftast bara prata ut!

Jag gick sedan for att kopa middag på cafet där jag suttit hela dagen, helt rodgråten var jag! Personalen kände igen mig från tidigare på dagen och en av dem tittade väldigt omsorgsfullt på mig! När jag sedan betalade sa han forsiktigt "Is it something wrong with you, miss?" Väldigt fint av honom, jag sa bara "Just having a bad day" och tackade så mkt for maten! Jag gick sedan hem och at framfor TVn, jag behovde en sådan kväll!

Idag hade vi däremot en grym dag och jag mår så mycket bättre! Sandra och jag motte upp Ruth och Marie (Celine åkte till Mumbai imorse) på Blue sky cafe for frukost innan vi begav oss in i den enorma marknaden som ligger precis vid Sudder Street! Vi var där inne i sammanlagt 5 timmar och shoppade som galningar, drack massa chaite och pratade med jättemånga trevliga indier! Det är häftigt att shoppa på det här sättet for du får en härlig shopping + en bit av kulturen med sättet du shoppar på, vi satt mest och pratade med varandra!

Nu vek jag av mig for att skriva lite och ska mota upp tjejerna snart for middag! Här har ni bilder från tisdagskväll till nu!

Så glada vi var när vi fann Sudder Street!
  

Celine och Ruth!  
  

Marie 
 
 
Onsdag, Victoria's memorial!
 
 
    
 
 
 
 
 
 

Kali Temple!

  
 
 
  

Båt-tur over till andra sidan!  
  
 
 
 
 
 

Howra bridge
   
 
   
 

I taxin påväg tillbaka till våra hotell!
  

I taxi på kvällen for att hitta restaurangen! Nu ser det ut som vi åker taxi hea tiden men vi
går jättemycket & har tagit tunnelbanan ett par ggr men man får ju inte fotografera där nere!  
 

På restaurangen!
  

Inne på den engelskliknande puben!  
   
 
 

Jag fick mitt forsta glas vin sen jag och Sandra kom till Indien, den satt fint!
 
 

Torsdag på Blue Sky Cafe, Marie äter gärna thaisoppa till frukost haha!
 

Denna dag tog jag bara for mig själv och läste min bok!     
  

På kvällen blev det take away på hotellet då jag hade min breakdown hehe..   


Marknaden idag! 
   
 
 
     
   
  

Ruth och jag väntade medan Sandra och Marie gjorde henna på händerna, här är en av
de trevliga indierna vi har varit med hela dagen idag! Vi har kopt så många fina grejer!
 
  

Vi käkade lunch idag på ett riktigt indiskt hak, alla tittade konstigt på oss när vi kom in :P
 
 
  
Nu ska jag mota upp tjejerna for middag, jag orkar inte andra åäö nu! Ha det fint så hors vi på måndag igen innan vi lämnar Calcutta!

Postat av: Johanna

Ni ser verkligen ut att ha det så himla underbart:D

2010-11-02 @ 12:12:14
URL: http://themusiclives.blogg.se/

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0