MACHU PICCHU

Machu Picchu (pa svenska betyder det gamla bergstoppen), den bortglomda staden i nastan 600 ar tills den amerikanske forskaren Hiram Bingham fann staden ar 1911 med hjalp av nagra farmare som bodde pa en gard nara Machu Picchu och hade sett ruinerna bland bergen! Den staden har jag nu besokt och vandrat runt i. Machu Picchu, staden som tog dem 30 ar att bygga at kungen (1438–1472), bebodd av det otroliga Incafolket fran 1440 till ar 1532, anledningen till att de lamnade staden var pa grund av den spanska erovringen i mitten pa 1500-talet! Dock fann aldrig spanjorerna staden Machu Picchu och hade da aldrig nagon vetskap om den. Det ar dock tack vare spanjorerna vi har den har informationen om Inca-folket idag da Inca-folket inte skrev ner nagonting som till exempel Mayafolket!

Klockan fyra pa morgonen ringde vara alarmklockor! Ashley, Salima och jag delade rum och alla var sa trotta att vi knappt kunde sta upp, men vi drog oss ur sangarna och motte upp resten utanfor vart hostel med vara ficklampor och borjade andra genom morkret! Forst kom vi fram till bron som inte oppnar forran kl 5 pa morgonen sa vi fick vanta dar nagra minuter innan det var dags, jag minns nar jag satte min fot pa det forsta trappsteget och tankte "har borjar det, bara 1700 steg till". Trappstegen ar inte heller jamna och latta att ga upp for, vi var alla SLUT nar vi kom upp!

Jag vandrade tillsammans med Diago (fran Brasilien) och Ashley (Kanada) och hela tiden tappade vi Ashley for hon var sa himla trott, jag vande mig om och ropade ASHLEY, you still alive? och halla vatten i hennes mun haha! Diago pressade ut mellan andetagen "Matilda! How do you say Oh shite in Swedish?" Efter nagra minuters andetag svarade jag "fyfaaan" och sen forsokte han saga det flera ganger, haha bra att tanka pa nagot annat!

Efter en timme var vi pa toppen i alla fall och da var det dags att ga in, ANTLIGEN efter ca 8 manader fick jag besoka Machu Picchu! Nar jag kom in runt hornet och sag ruinerna ligga dar helt omringade av dessa enorma berg vart jag paff, det ar inte bara ruiner utan fortfarande en hel stad! Den har staden har alltsa statt upp i 600 ar utan att kollapsa av alla jordbavningar som sker har i Peru, det var ingen slump utan Incafolkets konstruktur ar helt otrolig.. de visste exakt hur de skulle bygga for att staden skulle halla (se bilder och text nedan)! Vi var i staden Machu Picchu i 9 timmar, fran oppning till stangning och det kandes mer eller mindre som en timme!

Det ar sa fantastiskt, jag vandrade bara runt i staden och sag omkring mig, rorde vid stenarna som Incafolket byggde for sa manga ar sedan och bara kande varldens historia ga genom mig! Det ar ca 20 % som blivit tillsatt sen Machu Picchu blev aterfunnen da vissa delar fallit av pa toppen och de har aven satt dit tak pa nagra byggnader for att visa hur de byggde tak med stran och stammar (de finns sjalvklart inte kvar an idag fran 600 ar sedan) men grunden av hela staden och de flesta husen ar orginal, helt otroligt!


Alla bilder ar mina som jag tagit med min Lumix-kamera!

I vantan pa att bron ska oppnas sa vi kan borja klattra trapporna, kl 5 pa morgonen!


MACHU PICCHU




Pa morgonen gick vi en rundtur med var guide som gav oss mer information om MP,
han berattade aven hur de tankte nar de konstruerade staden och vad olika hus var for!
Har ser ni till exempel att de anvande sig av berget & byggde sedan pa det i samma form!


Som ni ser ar vaggarna perfekt jamna, sjalvklart hittade de inte stenar som matchade
varandra utan de carvade dom tills de matchade perfekt! Ni kommer aven se att de
inte byggde dorrar, fonster och annat rakt utan lite lutande inat. Det ar anledningen till
att Machu Picchu fortfarande star idag, 600 ar senare nar sa manga av dagens byggnader
fallet pa grund av jordbavningar!



Soluppgangen over Machu Picchu!










Vi tog oss hogre och hogre upp sa vi kunde fa en battre utsikt over hela staden MP!



Vi gick upp till The sun Gate for att se Machu Picchu pa avstand och bara chilla!




♥ over Machu Picchu!


Vagen ni ser pa sidan av Machu Picchu ar dar bussarna gar upp och ner for att slussa alla
turister, vagen vi som gar upp tar gar rakt genom bussvagen som en brant genvag!






Vi tankte att vi kunde flytta in har, jag delegerade arbete till alla direkt haha!




Min sista titt pa Machu Picchu innan jag lamnade det, nio timmar senare!


Vi hade nagra timmar att branna innan vart tag tillbaka till Cuzco gick sa vi hangde pa
torget dar det spelades livemusik och folk dansade! Vi satt i en stor ring pa marken och
drack ol, jag somnade nastan i sams kna sa trott som jag var! Thank you guys for being
so awesome, Machu Picchu trek was the best because of you! x x

RSS 2.0