Världens konstigaste djur?!

Macropinna microstoma  
Macropinna microstom lever på djupt vatten i bland annat Stilla Havet och fotograferades i levande tillstånd första gången 2004. Det ovanliga med Macropinna microstom är att den har ett genomskinligt huvud! Ögonen (de gröna kupolerna på bilden) sitter inne i det vätskefyllda huvudet och kan exempelvis vridas rakt fram, men även rakt upp som på bilden. När fisken spanar efter byte kan den alltså se igenom sitt eget huvud. 

Narvalar  
Narvalar lever i Norra ishavet och blir mellan 4 och 5 m långa. Nästan lika långa som deras kroppar blir hanarnas 2 till 3 m långa "spjut". Spjutet är en av narvalens två tänder som växer rakt framåt och bildar en spiralformad spetsig huggtand. Ibland förekommer det till och med att narvalar har två huggtänder. Spjutet använder såklart hanarna till att fäktas med innan parningen.

  
Bläckfiskar lever i saltvatten och anses av vissa vara de mest intelligenta ryggradslösa djuren på jorden. De har ett utvecklat minne och kan lösa komplexa problem och skilja på färger och former. Tack vare deras intelligens är bläckfiskar också väldigt duktiga på att försvara sig från rovdjur genom att kamouflera sig. Allra bäst på detta är den fantastiska mimic octupus som lever i vattnen utanför Indonesien och Malaysia. Den ovanliga bläckfisken upptäcktes först 1998 och fullständigt förbluffade forskarna. Nästan alla bläckfiskarter kan ändra färg och mönster på sig själva för att smälta in i sin omgivning, men mimic octupus har tagit förklädnadskonsten till en ny nivå. Thaumoctopus mimicus, som den heter på latin, kan förutom att skifta färg även anta olika kroppsformer för att efterlikna andra vattenlevande djur. Oftast använder den tekniken när den blir attackerad av en rovfisk, varvid den antar formen av en fiende till rovfisken. Hittils har man observerat mimic octupus imitera över 15 olika arter, däribland plattfisk, lejonfisk, havsorm och manet. Ibland antar bläckfisken så konstiga former att man inte förstår vad den försöker efterlikna. Den listiga mimic octupus är utan tvekan världens konstigaste djur. Kanske även världens häftigaste.


Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0